Sensacyjne doniesienia amerykańskich naukowców

Autor: Marcin Grabowiecki

1 Kwiecień 2011
Artykuł na: 2-3 minuty
Amerykańcy naukowcy z Instytutu Żywienia Uniwersytetu w Santa Fe odkryli, że sposób w jaki się odżywiamy ma wpływ na nasze zdjęcia. Prima Aprilis!

Prima Aprilis!

Chyba każdy z nas przeczuwał, że nie wszyscy dysponujemy takimi samymi zdolnościami fotograficznymi. Jedni z nas robią zdjęcia mocniejsze inni bardziej stonowane. Niektórzy twierdzili, że kobiety tworzą bardziej zmysłowe zdjęcia niż mężczyźni. Podobno inaczej fotografują Europejczycy i Azjaci. Niczym jednak są te domysły wobec sensacyjnego odkrycia amerykańskich naukowców. Grupa dziesięciu pracowników naukowych z Instytutu Żywienia Uniwersytetu w Santa Fe badała wpływ diety na zdolności fotograficzne. W badaniu wzięła udział reprezentatywna grupa 1000 fotografów (zarówno amatorów jak i profesjonalistów).

Co odkryli badacze pracujący pod przewodnictwem doktora Rogersa? Na to jak wyglądają nasze zdjęcia ma wpływ ilość mięsa, którą spożywamy. Badani, którzy w trakcie eksperymentu jedli dużo czerwonego mięsa wykonywali fotografie z większą przewagą agresywnych barw. W twórczości zdeklarowanych wegetarian dominowały stonowane kolory z zielenią na czele. Odżywiający się regularnie robili dynamiczne zdjęcia o optymistycznym charakterze a mizeroty omijające niektóre posiłki - statyczne ujęcia, z których emanował specyficzny smutek i nostalgia.

To nie koniec sensacyjnych doniesień. Osoby pijące dwie kawy dziennie wykazywały się dużo większym refleksem w trakcie fotografowania dynamicznych scen ulicznych, niż ci którzy pili wyłącznie soki i wodę. Ludzie spożywający słodycze wybierali dużo częściej motywy uważane powszechnie za "słodkie" (małe dzieci, cukierkowe krajobrazy). U osób stosujących dużo pikantnych przypraw prędzej czy później na zdjęciach zauważano dominacje koloru czerwonego.

Badano również wpływ alkoholu na zdolność ostrzenia. Co ciekawe - najostrzejszych zdjęć wcale nie robili trzeźwi, ale ci, którzy spożyli niewielką ilość alkoholu (50-100 gram czystego alkoholu lub ekwiwalent). Niestety zdolność do korzystania z ręcznego nastawiania ostrości drastycznie spadała po przekroczeniu tej ilości.

Odkrycia Amerykanów z pewnością rzucą nowe światło na fotografię amatorską i pozwolą ponownie zinterpretować dokonania wybitnych twórców posługujących się aparatem do wyrażenia siebie

Skopiuj link
Komentarze
Więcej w kategorii: Branża
SWPA 2025 - Susan Meiselas z nagrodą za wybitny wkład w fotografię
SWPA 2025 - Susan Meiselas z nagrodą za wybitny wkład w fotografię
Jury nadchodzącej edycji Sony World Photography Award zadecydowało o przyznaniu corocznej nagrody honorowej za wybitny wkład w fotografię. Tym razem otrzymuję ją Susan Meiselas, której...
9
"Bezpieczniejsze polskie niebo" - nowe przepisy dla dronów
"Bezpieczniejsze polskie niebo" - nowe przepisy dla dronów
Projekt nowelizacji ustawy Prawo lotnicze został przyjęty przez Radę Ministrów. Polskie przepisy dotyczące dronów będą teraz dostosowane do unijnych - wprowadzają nowy podział operacji i...
1
Nowy dystrybutor FOMEI – Rudy Lis przejmuje oficjalną dystrybucję w Polsce
Nowy dystrybutor FOMEI – Rudy Lis przejmuje oficjalną dystrybucję w Polsce
Marka FOMEI zmienia dystrybutora. Popularny sprzęt oświetleniowy dla fotografów i filmujących oraz rozwiązania do druku przejmuje w Polsce firma Rudy Lis.
1
Powiązane artykuły