Sensacyjne doniesienia amerykańskich naukowców

Autor: Marcin Grabowiecki

1 Kwiecień 2011
Artykuł na: 2-3 minuty
Amerykańcy naukowcy z Instytutu Żywienia Uniwersytetu w Santa Fe odkryli, że sposób w jaki się odżywiamy ma wpływ na nasze zdjęcia. Prima Aprilis!

Prima Aprilis!

Chyba każdy z nas przeczuwał, że nie wszyscy dysponujemy takimi samymi zdolnościami fotograficznymi. Jedni z nas robią zdjęcia mocniejsze inni bardziej stonowane. Niektórzy twierdzili, że kobiety tworzą bardziej zmysłowe zdjęcia niż mężczyźni. Podobno inaczej fotografują Europejczycy i Azjaci. Niczym jednak są te domysły wobec sensacyjnego odkrycia amerykańskich naukowców. Grupa dziesięciu pracowników naukowych z Instytutu Żywienia Uniwersytetu w Santa Fe badała wpływ diety na zdolności fotograficzne. W badaniu wzięła udział reprezentatywna grupa 1000 fotografów (zarówno amatorów jak i profesjonalistów).

Co odkryli badacze pracujący pod przewodnictwem doktora Rogersa? Na to jak wyglądają nasze zdjęcia ma wpływ ilość mięsa, którą spożywamy. Badani, którzy w trakcie eksperymentu jedli dużo czerwonego mięsa wykonywali fotografie z większą przewagą agresywnych barw. W twórczości zdeklarowanych wegetarian dominowały stonowane kolory z zielenią na czele. Odżywiający się regularnie robili dynamiczne zdjęcia o optymistycznym charakterze a mizeroty omijające niektóre posiłki - statyczne ujęcia, z których emanował specyficzny smutek i nostalgia.

To nie koniec sensacyjnych doniesień. Osoby pijące dwie kawy dziennie wykazywały się dużo większym refleksem w trakcie fotografowania dynamicznych scen ulicznych, niż ci którzy pili wyłącznie soki i wodę. Ludzie spożywający słodycze wybierali dużo częściej motywy uważane powszechnie za "słodkie" (małe dzieci, cukierkowe krajobrazy). U osób stosujących dużo pikantnych przypraw prędzej czy później na zdjęciach zauważano dominacje koloru czerwonego.

Badano również wpływ alkoholu na zdolność ostrzenia. Co ciekawe - najostrzejszych zdjęć wcale nie robili trzeźwi, ale ci, którzy spożyli niewielką ilość alkoholu (50-100 gram czystego alkoholu lub ekwiwalent). Niestety zdolność do korzystania z ręcznego nastawiania ostrości drastycznie spadała po przekroczeniu tej ilości.

Odkrycia Amerykanów z pewnością rzucą nowe światło na fotografię amatorską i pozwolą ponownie zinterpretować dokonania wybitnych twórców posługujących się aparatem do wyrażenia siebie

Skopiuj link
Komentarze
Więcej w kategorii: Branża
World Press Photo nie chce na gali rosyjskiego fotografa. Podtrzymuje jednak decyzję o nagrodzie
World Press Photo nie chce na gali rosyjskiego fotografa. Podtrzymuje jednak decyzję o nagrodzie
Ciąg dalszy zamieszania wokół wyróżnienia Mikhaila Tereschenko w tegorocznym World Press Photo. Organizacja podtrzymuje nagrodę, ale cofa zaproszenie dla fotografa na galę...
18
Fujifilm podnosi ceny materiałów analogowych. Ceny filmów wzrosną nawet o 50%
Fujifilm podnosi ceny materiałów analogowych. Ceny filmów wzrosną nawet o 50%
Fujifilm kolejny raz podnosi ceny filmów analogowych. Tym razem podwyżki wynoszą od 21 do nawet 52%. Póki co zmiany dotyczą rynku japońskiego, ale z dużym prawdopodobieństwem w...
6
Zakaz fotografowania wchodzi w życie na dobre. Od 17 kwietnia grozi nam grzywna, areszt lub konfiskata sprzętu
Zakaz fotografowania wchodzi w życie na dobre. Od 17 kwietnia grozi nam grzywna, areszt lub...
Formalnie zakaz fotografowania poszczególnych obiektów funkcjonuje w Polsce już od kilku lat, jednak ze względu na brak jednolitego znaku zakazu przepis ten nie mógł być skutecznie...
276
Powiązane artykuły