Jak zrobić ładne zdjęcie brzydkiemu jedzeniu? - warsztaty fotografii kulinarnej

Autor: Maciej Luśtyk

8 Wrzesień 2015
Artykuł na: 2-3 minuty
Akademia Fotografii wraz z marką Batida zapraszają do wzięcia udziału w warsztatach fotografii kulinarnej, prowadzonych przez specjalistę w tej dziedzinie - Rafała Meszkę. Warsztaty obejmują 32 godziny zajęć i rozpoczynają się już w najbliższą sobotę, 12 września 2015 roku.

Fotografowanie jedzenia stało się jednym z najpopularniejszych trendów w mediach społecznościowych. Ciężko obecnie odwiedzić Facebooka bądź Instagrama nie natrafiając przy okazji na atrakcyjne zdjęcia potraw. "Świat oszalał na punkcie zdrowego odżywiania, a przede wszystkim dobrego jedzenia, podanego w apetyczny sposób. Naprędce przygotowane śniadanie czy pięknie podany obiad w restauracji ma wyglądać dobrze na zdjęciu, wabić kolorami i kształtem. Jak grzyby po deszczu wyrastają coraz to nowe blogi i vlogi kulinarne, telewizyjne programy poświęcone gotowaniu, bijące rekordy popularności portale z przepisami". - mówią organizatorzy Warsztatów Fotografii Kulinarnej.

Dzięki zajęciom organizowanym przez Akademię Fotografii, każdy będzie mógł nauczyć się robić takie zdjęcia, aby nawet najmniej atrakcyjne potrawy, jak karp w galarecie czy bigos, nabrały smakowitej formy. Warsztaty poprowadzi specjalizujący się w fotografii kulinarnej Rafał Meszka. Fotograf w współpracuje m.in z magazynem KUKBUK, a na swoim koncie ma nagrody w konkursach Grand Press Photo i National Geographic.

Warsztaty fotografii kulinarnej to 32 godziny lekcyjne, podzielone na 8 cześci:

  • Wprowadzenie do fotografii kulinarnej
  • Kompozycja - zajęcia praktyczne w studio
  • Zdjęcie prostej potrawy - zajęcia praktyczne w studio
  • Zdjęcie trudniejszej potrawy - zajęcia praktyczne w studio
  • Jedzenie i wnętrze - zajęcia praktyczne
  • Jedzenie i człowiek - zajęcia praktyczne
  • Postprodukcja zdjęć kulinarnych - zajęcia praktyczne w pracowni komputerowej
  • Podsumowanie i omówienie prac

Zajęcia będą odbywały się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, co dwa tygodnie w soboty i niedziele, w godzinach 10:00-16:00. Warsztaty startują już w najbliższą sobotę, 12 września 2015 roku. Zapisów można dokonywać do piątku, 11 września, Koszt uczestnictwa w kursie wynosi 690 zł. Partnerem wydarzenia jest obchodząca jubileusz 25-lecia na polskim rynku, Batida. Cukiernia przygotuje słodkie i słone propozycje do dyspozycji uczestników kursu.

Więcej informacji o warsztatach fotografii kulinarnej znajdziecie na stronie akademiafotografii.pl

Skopiuj link

Autor: Maciej Luśtyk

Redaktor prowadzący serwisu Fotopolis.pl. Zafascynowany nowymi technologiami, choć woli fotografować analogiem.

Komentarze
Więcej w kategorii: Poradniki
PASM, czyli jak w pełni wykorzystać możliwości swojego aparatu
PASM, czyli jak w pełni wykorzystać możliwości swojego aparatu
Dowiedz się, jak i kiedy używać różnych trybów pracy swojego aparatu, aby przejąć kontrolę nad ekspozycją i robić jeszcze lepsze zdjęcia.
7
Odkryj magię zdjęć makro. Sprawdź czym i jak fotografować z bliska
Odkryj magię zdjęć makro. Sprawdź czym i jak fotografować z bliska
Fotografuj z bliska i skup się na niesamowitych szczegółach niewidocznych gołym okiem. Twoim przewodnikiem będzie fotograf Dan Mold
5
Jak twórczo wykorzystać czas otwarcia migawki? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Jak twórczo wykorzystać czas otwarcia migawki? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Opanuj sztukę kontrolowania czasu trwania ekspozycji, aby tworzyć prawdziwe fotograficzne dzieła sztuki. Kiedy (i jak) go wydłużać, a kiedy zdecydowania skracać? W tym tekście znajdziesz...
4