Warsztaty fotografii kulinarnej na targach w Łodzi

Autor: Marcin Grabowiecki

6 Marzec 2013
Artykuł na: 2-3 minuty
23 marca 2013 na XVI Targach Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Audio i Video w Łodzi odbędą się warsztaty fotografii kulinarnej organizowane przez Międzynarodowe Targi Łódzkie. Przepisy na zdjęcia zdradzą uczestnikom prowadzący warsztaty - Małgorzata Minta i Maciej Zieliński.

Dobrze skomponowane ujęcie pieczemy przez co najmniej 1/100 sekundy, najlepiej przy f/2.8 z matrycą rozgrzaną do ISO 400. Żeby nie spalić używamy softboxu, może być domowej roboty lub importowany. Aby kolor i kontrast ładnie naciągnęły, a zdjęcie było rumiane i soczyste, przyprawiamy szczyptą Photoshopa. Następnie odstawiamy na dysk aż ostygnie i gotowe! Przepis niby prosty, a znów wyszedł zakalec? - pytają organizatorzy warsztatów fotografii kulinarnej.

Na warsztaty fotografii kulinarnej podczas FVF 2013 będzie można dowiedzieć się:

  • Jak wybrać odpowiedni sprzęt i akcesoria?
  • Jak modelować światło i radzić sobie z jego brakiem?
  • Jak tworzyć apetyczne kreacje i komponować pyszne kadry?

Warsztaty poprowadzą: - dziennikarka portalu Wyborcza.pl i Gazety Wyborczej, autorka artykułów kulinarnych ukazujących się m.in. w Palce Lizać, Magazynie Smak, Magazynie Wino. Prowadzi bloga kulinarnego Minta Eats.;

Maciej Zieliński - dziennikarz, fotograf, redaktor naczelny polskiej edycji brytyjskiego magazynu Digital Camera.]

Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość skorzystania z aparatów systemowych Lumix G firmy Panasonic - partnera warsztatów.

 

Warsztaty fotografii kulinarnej odbędą się w dwóch turach w sobotę 23 marca w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym przy Alei Politechniki 4 na targach Film Video Foto 2013 w Łodzi. Pierwsza tura rozpoczyna się o godz. 10:00, druga - 14:00. Warsztaty są bezpłatne.

Aby zdobyć wejściówki na warsztaty należy wziąć udział w konkursach organizowanych na profilach organizatorów warsztatów:

www.facebook.com/pages/Targi-Film-Video-Foto

www.facebook.com/panasonicpolska

www.facebook.com/DigitalCameraPolska

www.facebook.com/magazynsmak

Jeżeli chcecie poznać podstawy fotografii kulinarnej przed warsztatami, to zapraszamy do lektury naszego artykułu "Jestem dobrym obiektywem" - FOTOGRAFIA JEDZENIA.

Skopiuj link
Komentarze
Więcej w kategorii: Poradniki
Zostań władcą światła - jak przygotować i przeprowadzić udaną sesję portretową
Zostań władcą światła - jak przygotować i przeprowadzić udaną sesję portretową
O kuchnię zawodowej pracy i praktyczne porady zapytaliśmy doświadczonego fotografa Piotra Wernera. Publikujemy obszerne fragmenty jego bestsellerowego e-booka dla...
26
Jak dbać o akumulatory? Poradnik użytkownika
Jak dbać o akumulatory? Poradnik użytkownika
Chcesz wiedzieć jak wydłużyć żywotność akumulatora i sprawić, by w każdej sytuacji zapewniał wydajną i wygodną pracę ze sprzętem? Z tego poradnika dowiesz się, jak zapewnić optymalne...
10
Jak fotografować górskie kaskady i wodospady
Jak fotografować górskie kaskady i wodospady
Nie ważne czy są one głównym tematem, czy mniejszym elementem wizualnym w szerszej scenie. Zobacz, jak zamknąć w kadrze wartko płynące potoki, by ożywić zdjęcia górskich krajobrazów.
22
Powiązane artykuły