Warsztaty fotografii kulinarnej na targach w Łodzi

Autor: Marcin Grabowiecki

6 Marzec 2013
Artykuł na: 2-3 minuty
23 marca 2013 na XVI Targach Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Audio i Video w Łodzi odbędą się warsztaty fotografii kulinarnej organizowane przez Międzynarodowe Targi Łódzkie. Przepisy na zdjęcia zdradzą uczestnikom prowadzący warsztaty - Małgorzata Minta i Maciej Zieliński.

Dobrze skomponowane ujęcie pieczemy przez co najmniej 1/100 sekundy, najlepiej przy f/2.8 z matrycą rozgrzaną do ISO 400. Żeby nie spalić używamy softboxu, może być domowej roboty lub importowany. Aby kolor i kontrast ładnie naciągnęły, a zdjęcie było rumiane i soczyste, przyprawiamy szczyptą Photoshopa. Następnie odstawiamy na dysk aż ostygnie i gotowe! Przepis niby prosty, a znów wyszedł zakalec? - pytają organizatorzy warsztatów fotografii kulinarnej.

Na warsztaty fotografii kulinarnej podczas FVF 2013 będzie można dowiedzieć się:

  • Jak wybrać odpowiedni sprzęt i akcesoria?
  • Jak modelować światło i radzić sobie z jego brakiem?
  • Jak tworzyć apetyczne kreacje i komponować pyszne kadry?

Warsztaty poprowadzą: - dziennikarka portalu Wyborcza.pl i Gazety Wyborczej, autorka artykułów kulinarnych ukazujących się m.in. w Palce Lizać, Magazynie Smak, Magazynie Wino. Prowadzi bloga kulinarnego Minta Eats.;

Maciej Zieliński - dziennikarz, fotograf, redaktor naczelny polskiej edycji brytyjskiego magazynu Digital Camera.]

Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość skorzystania z aparatów systemowych Lumix G firmy Panasonic - partnera warsztatów.

 

Warsztaty fotografii kulinarnej odbędą się w dwóch turach w sobotę 23 marca w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym przy Alei Politechniki 4 na targach Film Video Foto 2013 w Łodzi. Pierwsza tura rozpoczyna się o godz. 10:00, druga - 14:00. Warsztaty są bezpłatne.

Aby zdobyć wejściówki na warsztaty należy wziąć udział w konkursach organizowanych na profilach organizatorów warsztatów:

www.facebook.com/pages/Targi-Film-Video-Foto

www.facebook.com/panasonicpolska

www.facebook.com/DigitalCameraPolska

www.facebook.com/magazynsmak

Jeżeli chcecie poznać podstawy fotografii kulinarnej przed warsztatami, to zapraszamy do lektury naszego artykułu "Jestem dobrym obiektywem" - FOTOGRAFIA JEDZENIA.

Skopiuj link
Komentarze
Więcej w kategorii: Poradniki
PASM, czyli jak w pełni wykorzystać możliwości swojego aparatu
PASM, czyli jak w pełni wykorzystać możliwości swojego aparatu
Dowiedz się, jak i kiedy używać różnych trybów pracy swojego aparatu, aby przejąć kontrolę nad ekspozycją i robić jeszcze lepsze zdjęcia.
7
Odkryj magię zdjęć makro. Sprawdź czym i jak fotografować z bliska
Odkryj magię zdjęć makro. Sprawdź czym i jak fotografować z bliska
Fotografuj z bliska i skup się na niesamowitych szczegółach niewidocznych gołym okiem. Twoim przewodnikiem będzie fotograf Dan Mold
5
Jak twórczo wykorzystać czas otwarcia migawki? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Jak twórczo wykorzystać czas otwarcia migawki? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Opanuj sztukę kontrolowania czasu trwania ekspozycji, aby tworzyć prawdziwe fotograficzne dzieła sztuki. Kiedy (i jak) go wydłużać, a kiedy zdecydowania skracać? W tym tekście znajdziesz...
4
Powiązane artykuły