Akcesoria
Godox V100 - nowa definicja lampy reporterskiej?
Interesujesz się fotografią kulinarną i chcesz spróbować swoich sił w jednym z największych na świecie tematycznych konkursów? Mamy dobrą wiadomość. Do 10 lutego trwa nabór do Pink Lady Food Photographer of the Year 2019. Laureat otrzyma między innymi 5 tys. funtów, a to tylko jedna z przewidzianych nagród.
Pink Lady Food Photographer of the Year to jeden największych i najbardziej prestiżowych konkursów stworzonych z myślą o fotografii kulinarnej. Już od siedmiu lat skupia na sobie uwagę największych entuzjastów tej dziedziny fotografii. Popularnością cieszy się także ze względu na to, że pokazuje znacznie więcej niż tylko ładnie zaaranżowane potrawy, które codziennie oglądamy na Instagramie.
Co roku otrzymujemy więc ciekawe zdjęcia z pogranicza fotografii kulinarnej i reportażu, których tematyka dotyka takich zagadnień jak ochrona praw zwierząt, bieda czy degradacja środowiska. Wystarczy tylko wspomnieć, że do ubiegłorocznej edycji konkursu zgłoszono około 8 tys. zdjęć z 60 krajów świata.
Jeżeli chcesz znaleźć się w gronie zwycięzców Pink Lady Food Photographer of the Year, to masz ku temu świetną okazję. Nabór do kolejnej edycji konkursu trwa w najlepsze. Swoje prace możesz zgłosić do aż 23 kategorii, z czego Champagne Taittinger Wedding Food Photographer oraz Food Stylist Award są zupełnie nowymi sekcjami. W pierwszej uczestnicy mają pokazać, jak „celebracja tego wielkiego wydarzenia życiowego jakim jest ślub, jest naznaczona jedzeniem i ucztowaniem na całym świecie“. Natomiast w drugiej jurorzy nagrodzą talent tych, którzy wkładają tak wiele umiejętności w tworzenie stylowej fotografii kulinarnej.
- Nie możemy się doczekać, aby zobaczyć prace naszych uczestników w tym roku - powiedziała Caroline Kenyon, współorganizatorka konkursu. - Każdego roku pojawia się nowe podejście i świat widziany świeżymi oczami. To naprawdę ekscytujące, gdy możemy zobaczyć, jak duże uznanie zyskują nasi laureaci w mediach na całym świecie. Niesamowicie satysfakcjonujące jest to, że słyszymy o wspaniałych historiach sukcesu naszych finalistów.
W tym roku będziemy mieć do czynienia nie tylko z nowymi kategoriami, lecz także z nowym jury, któremu przewodniczył będzie David Loftus. Zdjęcia w tegorocznej edycji oceniać będą: Claire Hyman, wybitna kolekcjonerka fotografii, Rahul Singh, prezes Stowarzyszenia Narodowych Restauracji w Indiach, Per Anders Jorgensen, największy fotograf kulinarny w Skandynawii i założyciel magazynu Fool, Jock Zonfrillo, najlepszy australijski szef kuchni, Lucy Pike, szefowa fotografii We Transfer, Donal Skehan, szef kuchni i blogger, Tom i Harry szef kuchni i producent Twisted, kanału na Facebooku do gotowania i Charlie Stebbings, filmowiec.
Tegoroczna edycja konkurs została podzielony w taki sposób, by pokazywać różnorodność kulturową, humanitaryzm oraz podejście do produkcji oraz dystrybucji żywności. Łączna pula nagród to aż 20 tys. funtów, a 5 tys. funtów zostanie przyznanych fotografowi, który otrzyma tytuł Pink Lady Food Photographer of the Year. Swoje prace można nadsyłać do 10 lutego 2019 roku. Natomiast listę wszystkich kategorii, jak również więcej informacji oraz formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie www.pinkladyfoodphotographeroftheyear.com.