Akcesoria
Godox V100 - nowa definicja lampy reporterskiej?
Pink Lady Food Photographer of the Year to jeden największych i najbardziej prestiżowych konkursów stworzonych z myślą o fotografii kulinarnej. Już od pięciu lat skupia na sobie uwagę największych entuzjastów tej dziedziny fotografii.
Tylko do tej edycji konkursu zostało nadesłanych ponad 7 tysięcy prac, które pochodziły z przeszło 60 krajów świata. Spośród wszystkich zgłoszeń najlepszym okazało się zdjęcie “Flour Frenzy” autorstwa brytyjskiego fotografa Marka Benhama. Tym samym otrzymał on tytuł fotografa roku 2016 oraz nagrodę pieniężną w postaci 5 tysięcy funtów.
“Jesteśmy zaskoczeni zarówno liczbą nadesłanych prac, jak również poziomem tegorocznych zgłoszeń” - powiedział jeden z organizatorów konkursu, Andy McDonald. “Mamy ogromną przyjemność wręczyć puchar oraz nagrodę główną Markowi, który wykonał wspaniałe i wyjątkowe zdjęcie. W ciągu ostatnich pięciu lat jest on zaledwie drugim Brytyjczykiem, który otrzymał najwyższe wyróżnienie. Podkreśla to więc międzynarodowy charakter konkursu” - dodał.
Nie zabrakło także polskiego akcentu. III miejsce w kategorii “The People's Choice - Errazuriz Wine Photographer of the Year” przypadło Sebastianowi Jeziorskiemu. Jego krajobrazowe zdjęcie było jednym z faworytów publiczności.
Poniżej przedstawiamy laureatów poszczególnych kategorii Pink Lady Food Photographer of the Year 2016.
W skład 30-osobowego jury wchodzili między innymi David Loftus, osobisty fotograf Jamiego Olivera, a także Nigel Atherton, redaktor magazynu Time. Więcej zdjęć wszystkich finalistów możecie zobaczyć na stronie www.pinkladyfoodphotographeroftheyear.com.