Akcesoria
Godox V100 - nowa definicja lampy reporterskiej?
Olej samochodowy zamiast syropu klonowego? A może klej udający mleko? Zawodowcy do produkcji pięknie wyglądających zdjęć kulinarnych wykorzystują różne triki, które dają spektakularne efekty. O jakich trikach mowa? Zobaczcie sami.
Porusza zmysły, przez co ma ogromny wpływ na odbiorcę - fotografia kulinarna od lat cieszy się ogromną popularnością i uznaniem, nie tylko wśród profesjonalistów, lecz także i amatorów fotografii. Obecnie ciężko odwiedzić Facebooka bądź Instagrama nie natrafiając przy okazji na zdjęcia potraw.
Jednak niektóre z nich nie wyglądają tak atrakcyjnie jak na reklamach czy plakatach sieci restauracji. A to dlatego, że paradoksalnie profesjonalna fotografia kulinarna ma niewiele wspólnego z prawdziwym jedzeniem. Dlaczego? Zobaczcie 10 trików i zastosowań różnych produktów, które sprawiają, że zdjęcia wyglądają wyjątkowo apetycznie.
Niektóre triki były oczywiste - tak jak na przykład wykorzystanie oleju samochodowego, który świetnie imituje syrop klonowy. Jednak niektóre z nich to spore zaskoczenie. Chyba mało kto spodziewał się, że perfekcyjnie wyprofilowane lody to tak naprawdę puree ziemniaczane lub mleko to nic innego jak zwykły klej do papieru.
Jednak trzeba pamiętać, że żadne, nawet najbardziej zaawansowane triki nie pomogą jeżeli nie będziemy posiadać podstawowego warsztatu. Fotografowanie jedzenia nie różni się zasadniczo od innych dziedzin fotografii. Aby robić lepsze zdjęcia kulinarne, musimy poznać te same zasady i zależności. Gdy fotografujesz świadomie, panujesz nad ekspozycją i odwzorowaniem barw. Dopiero wtedy możesz w pełni skupić się na realizacji własnych kreatywnych pomysłów.
wykorzystane zdjęcia: www.pexels.com