Wydarzenia
Polska fotografia na świecie - debata o budowanie kolekcji fotograficznej
Bardzo mały i lekki, ale o dużych możliwościach. Nowe “ciasteczko” marki Laowa zaskakuje ergonomią i możliwościami optycznymi.
Laowa 10 mm f/4 Cookie to nowy obiektyw typu pancake zaprojektowany specjalnie dla aparatów bezlusterkowych z matrycą APS-C. Nie ma autofokusa, ale jest niezwykle kompaktowy - przy długości 25 mm waży zaledwie 130 g. Oferując kąt widzenia 109,3° to aktualnie najmniejszy obiektyw typu naleśnik o tak szerokim polu.
Będzie z pewnością stanowić ciekawą propozycję do fotografii ulicznej, krajobrazowej i codziennej, a także dla filmujących, szczególnie z użyciem gimbali. Po podłączeniu do aparatu z matrycą APS-C efektywna ogniskowa wyniesie około 15 mm.
Producent gwarantuje doskonałą jakość obrazu uzyskiwaną przez ten obiektyw. Zastosowano w nim 12 elementów ustawionych w 8 grupach, przy czym aż cztery to soczewki ED. Obraz o wysokim kontraście ma być wolny od aberracji, dystorsji i odblasków. Dzięki bardzo niskim zniekształceniom i doskonałej jakości obrazu, jest to idealny obiektyw do fotografii ulicznej, krajobrazowej i codziennej.
Po przymknięciu przysłona na bazie 5 listków ma umożliwiać uchwycenie efektu 10-ramiennych gwiazdek podczas fotografowania słońca lub innych punktowych źródeł światła.
Cookie pozwala również fotografować z bliska. Minimalna odległość ostrzenia wynosząca 10 cm umożliwia kreatywną zabawę perspektywą i separację głównego obiektu od tła.
Na obiektyw można także nakręcać standardowe filtry w rozmiarze 37 mm.
Laowa 10 mm f/4 Cookie dostępny jest na mocowaniach Canon RF, Nikon Z, Sony FE, L-mount, Fujifilm X. Na stronie producenta można go już zamawiać w wersji czarnej lub srebrnej w cenie 299 dolarów (ok. 1400 zł).
Laowa udostępniła już pierwsze sample z nowego obiektywu Laowa 10 mm f/4 Cookie. Zdjęcia zostały wykonane różnymi korpusami: Sony A6400, Canon EOS R5, Nikon Z50, Sony A7R III, czy Fujifilm X-T4.