World Press Photo 2021 - najlepsze zdjęcia prasowe roku

fot. Aitor Garmendia, Hiszpania, z cyklu: "Inside the Spanish Pork Industry:
The Pig Factory of Europe", nominacja w kategorii "Środowisko - seria zdjęć" / World Press Photo 2021
Hiszpania jest jednym z czterech największych światowych eksporterów wieprzowiny, obok Niemiec, USA i Danii. Unia Europejska jako całość konsumuje około 20 milionów ton wieprzowiny rocznie, a eksportuje około 13 procent swojej całkowitej produkcji, głównie do Azji Wschodniej, w szczególności do Chin. Finansowana przez UE kampania "Porozmawiajmy o wieprzowinie" została uruchomiona w Hiszpanii, Francji i Portugalii, a jej celem jest przeciwdziałanie fałszywym twierdzeniom dotyczącym produkcji mięsa i konsumpcji wieprzowiny w Europie oraz pokazanie, że sektor ten spełnia najwyższe standardy zrównoważonego rozwoju, bezpieczeństwa biologicznego i bezpieczeństwa żywności na świecie. Standardy te obejmują gwarancje, że zwierzęta nie cierpią bólu i że mają wystarczająco dużo miejsca, aby się swobodnie poruszać. Z drugiej strony, grupy broniące praw zwierząt twierdzą, że takie praktyki jak rutynowe obcinanie ogonów i ciasne klatki ciążowe dla loch stanowią znęcanie się nad zwierzętami, a ból i cierpienie zwierząt są powszechne. Śledczy zajmujący się prawami zwierząt twierdzą, że przemysł utrudnia dostęp do ferm i że są zmuszeni do zdobywania dostępu do takich obiektów potajemnie, często w nocy, w celu udokumentowania tego, co dzieje się w środku. Zdjęcia te zostały zrobione podczas kilku takich wtargnięć, w różnych okresach, w różnych zakładach na terenie Hiszpanii.
Hiszpania jest jednym z czterech największych światowych eksporterów wieprzowiny, obok Niemiec, USA i Danii. Unia Europejska jako całość konsumuje około 20 milionów ton wieprzowiny rocznie, a eksportuje około 13 procent swojej całkowitej produkcji, głównie do Azji Wschodniej, w szczególności do Chin. Finansowana przez UE kampania "Porozmawiajmy o wieprzowinie" została uruchomiona w Hiszpanii, Francji i Portugalii, a jej celem jest przeciwdziałanie fałszywym twierdzeniom dotyczącym produkcji mięsa i konsumpcji wieprzowiny w Europie oraz pokazanie, że sektor ten spełnia najwyższe standardy zrównoważonego rozwoju, bezpieczeństwa biologicznego i bezpieczeństwa żywności na świecie. Standardy te obejmują gwarancje, że zwierzęta nie cierpią bólu i że mają wystarczająco dużo miejsca, aby się swobodnie poruszać. Z drugiej strony, grupy broniące praw zwierząt twierdzą, że takie praktyki jak rutynowe obcinanie ogonów i ciasne klatki ciążowe dla loch stanowią znęcanie się nad zwierzętami, a ból i cierpienie zwierząt są powszechne. Śledczy zajmujący się prawami zwierząt twierdzą, że przemysł utrudnia dostęp do ferm i że są zmuszeni do zdobywania dostępu do takich obiektów potajemnie, często w nocy, w celu udokumentowania tego, co dzieje się w środku. Zdjęcia te zostały zrobione podczas kilku takich wtargnięć, w różnych okresach, w różnych zakładach na terenie Hiszpanii.